PANDEMISIKRING NU – TRYGHED I MORGEN

Lovgivning

Danmark er desværre et af de få lande tilbage der i øjeblikket ingen specifikke regler eller lovgivning har, der fastsætter, hvilke mobile luftrensere der skal bruges til Pandemisikring af de offentlige bygninger.

 

Derfor har vi hentet disse oplysninger fra den amerikanske regering, da USA er det land, der er længst fremme i verden inden for Pandemisikring af offentlige bygninger.

 

Disse retningslinjer og anbefalinger kan hjælpe med at guide valget af mobile luftrensere og HVAC-filtre til beskyttelse mod luftbårne infektioner som COVID-19 i danske indendørs miljøer.

Retningslinjer og anbefalinger fra USA

COVID-19 (Sars Cov-2) har understreget behovet for fremragende sikkerhed og hygiejne. Som følge heraf omfavner mange bygninger luftrensningsteknologi for at begrænse spredningen af infektion indendørs. Især i tilfælde, hvor ekstra ventilation med udendørs luft ikke er mulig uden at kompromittere komforten indendørs, eller hvor udendørs luftforurening er høj, kan professionelle mobile luftrensere være særligt nyttige.

 

Vær opmærksom på: Brugen af luftrensere alene kan ikke sikre tilstrækkelig indendørs luftkvalitet, især når betydelige kilder til forurening er til stede, og ventilation er utilstrækkelig.

Læs EPA’s “Guide til luftrensere i hjemmet” (PDF).

 

Når de bruges korrekt, kan luftrensere og HVAC-filtre hjælpe med at reducere luftbårne forurenende stoffer, herunder vira, i en bygning eller et lille rum.

 

Luftrensning eller filtrering alene er dog ikke tilstrækkeligt til at beskytte mennesker mod COVID-19. Når det bruges sammen med andre bedste praksis, som er anbefalet af CDC og andre sundhedsmyndigheder, herunder social afstand og brug af mundbind, kan filtrering være en del af en plan for at reducere potentialet for luftbåren overførsel af COVID-19 indendørs.

 

Luftrensere og HVAC-filtre er designet til at filtrere forurenende stoffer eller kontaminanter ud af luften, der passerer igennem dem. Luftrensning og filtrering kan hjælpe med at reducere luftbårne forurenende stoffer, herunder partikler, der indeholder vira.

 

For at en luftrenser skal være effektiv til at fjerne vira fra luften, skal den være i stand til at fjerne små luftbårne partikler (i størrelsesområdet 0,1-1 um).

 

Fabrikanter rapporterer denne evne på flere måder.

 

I nogle tilfælde kan de angive partikelrensningseffektiviteten for specifikke partikelstørrelser (f.eks. “fjerner 99,9% af partikler så små som ned til 0,003 mikrometer”).

 

Mange fabrikanter bruger Clean Air Delivery Rate (CADR) -vurderingssystemet til at vurdere luftrenserydelsen. Andre indikerer, at de bruger High Efficiency Particulate Air (HEPA) filtre.

 

For at vælge en luftrenser, der effektivt filtrerer vira fra luften, skal du vælge:

 

  1. en enhed, der passer til det rum, du vil bruge den i (dette angives normalt af fabrikanten i kvadratfod)

  2. en enhed, der har en høj CADR for røg (sammenlignet med pollen eller støv), er markeret som en HEPA-enhed eller specifikt angiver, at den filtrerer partikler i størrelsesområdet 0,01-1 mikrometer.

Mobil Luftrensere og HVAC-filtre i Hjemmet

Sådan vælger du en mobil luftrenser til et hjem, der effektivt kan fjerne vira.

 

Vælg en mobil luftrenser, der er beregnet til det rum, den vil blive brugt i, og sørg for, at den opfylder mindst en af ​​følgende kriterier:

 

Den er markeret som High-Efficiency Particulate Air (HEPA)

Den har en CADR-vurdering for røg.

Fabrikanten angiver, at enheden vil fjerne de fleste partikler i størrelsesområdet

under 0,01 mikrometer.

 

De fleste fabrikanter oplyser disse oplysninger på luftrenserens emballage, mærke eller webbeskrivelse.

 

Brug ikke luftrensere, der genererer ozon i besatte områder, eller som ikke opfylder statslige regler eller branchestandarder for ozongenerering.

Hvor skal man placere en mobil luftrenser i sit hjem

Valget af, hvor du skal placere en mobil luftrenser i dit hjem for at beskytte mod luftbårne infektioner, afhænger af situationen. Placér luftrenseren i det rum, hvor de fleste mennesker tilbringer det meste af deres tid (f.eks. stue eller soveværelse), medmindre:

 

Nogen i husstanden er særligt sårbar over for risici fra infektioner, i så fald skal luftrenseren placeres, hvor de tilbringer det meste af deres tid, eller hvis nogen er isoleret på grund af en aktiv infektion, skal luftrenseren placeres, hvor de er isoleret.

 

Se CDC’s vejledning om isolation, hvis nogen har været udsat for COVID-19.

 

Se EPA’s “Guide til luftrensere i hjemmet” for mere information om HVAC-filtre og placering og drift af en mobil luftrenser.

 

Brug CDC’s interaktive ventilationsværktøj for at lære, hvordan du kan mindske niveauerne af viruspartikler under og efter, at en gæst besøger et hjem.

Mobil Luftrensere og HVAC-filtre i Kontorer, Skoler og Erhvervsbygninger

De HVAC-systemer i store bygninger filtrerer normalt luft, inden den distribueres i hele bygningen. Overvej at opgradere HVAC-filtre, som er passende for din specifikke bygning og HVAC-system (konsulter en HVAC-professionel). Mangfoldigheden og kompleksiteten af HVAC-systemer i store bygninger kræver professionel fortolkning af tekniske retningslinjer, såsom dem, der er leveret af ASHRAE og CDC. EPA, ASHRAE og CDC anbefaler at opgradere luftfiltre til den højeste effektivitet, der er kompatibel med systemet, og at kontrollere filterpasningen for at minimere filterbypass.

Overvej at bruge mobile luftrensere til at supplere øget ventilation

Især i områder, hvor tilstrækkelig ventilation er vanskelig at opnå. Ret luftstrømmen, så den ikke blæser direkte fra en person til en anden, reducerer potentialet for spredning af dråber, der kan indeholde smitsomme vira.

 

Luftrensning kan være nyttig, når den bruges sammen med kildekontrol og ventilation, men det kan ikke erstatte nogen af disse metoder. Kildekontrol indebærer fjernelse eller reduktion af forurenende stoffer såsom røg, formaldehyd eller partikler med vira. Brugen af luftrensere alene kan ikke sikre tilstrækkelig luftkvalitet, især når betydelige kilder til forurening er til stede, og ventilation er utilstrækkelig. Se ASHRAE og CDC for mere information om luftrensning og filtrering og andre vigtige tekniske kontroller.

 

Se CDC’s interaktive skoleventilationsværktøj for at lære, hvordan ventilation kan forbedres.

Luftrensningsenheder, der bruger bipolær ionisation, herunder mobile luftrensere.

Brug ikke ozongeneratorer i besatte områder.Nogle produkter, der sælges som luftrensere, genererer ozon. Disse produkter er ikke sikre at bruge, når mennesker er til stede, fordi ozon kan irritere luftvejene. Brug ikke ozongeneratorer i områder hvor mennesker færdes.

 

Når det bruges i koncentrationer, der ikke overstiger sundhedsstandarder, fjerner ozon, der tilføres indendørs luft, ikke effektivt vira, bakterier, skimmelsvamp eller andre biologiske forurenende stoffer.

 

Bipolær ionisation (også kaldet nålepunkt-bipolær ionisation) er en teknologi, der kan bruges i HVAC-systemer eller mobile luftrensere til at generere positivt og negativt ladede partikler. Så længe fabrikanter har data, der demonstrerer effektiviteten, kan producenter af disse typer enheder markedsføre denne teknologi for at hjælpe med at fjerne vira, herunder SARS-2-CoV, virussen, der forårsager COVID-19, fra luften eller lette overfladedesinfektion af overflader inden for et behandlede område.

 

Dette er en ny teknologi, og der findes kun lidt forskning uden for laboratorieforhold, der evaluerer den. Som typisk for nyere teknologier er dokumentationen for sikkerhed og effektivitet mindre dokumenteret end for mere etablerede teknologier som filtrering.

Bipolær ionisation har potentiale til at generere ozon og andre potentielt skadelige biprodukter indendørs, medmindre der træffes specifikke forholdsregler i produktets design og vedligeholdelse.

 

Hvis du alligevel beslutter dig for at bruge en enhed, der indeholder bipolær ionisationsteknologi, anbefaler EPA at bruge en enhed, der opfylder UL 2998-standardcertificeringen (Environmental Claim Validation Procedure (ECVP) for Zero Ozone Emissions from Air Cleaners).

 

Bemærk, at der er mange luftrensere, der ikke bruger bipolær ionisation – enhedens emballage eller marketingmaterialer vil typisk angive, om bipolær ionisationsteknologi bruges.

Kontakt os for at høre mere i dag

 

Jimmy Chr. Link
Fagchef Indeklima & Luftkvalitet
Airgle® Med, G. Pandemisikring

 

Du kan også se mere på renluft.dk

Mobil: 24 91 80 80
E-mail: jl@gchc.dk 
Web: www.gchc.dk 

Kontakt os for at høre mere i dag

 

Jimmy Chr. Link
Fagchef Indeklima & Luftkvalitet
Airgle® Med, G. Pandemisikring

Du kan også se mere på renluft.dk

 

Mobil: 24 91 80 80
E-mail: jl@gchc.dk 
Web: www.gchc.dk